Directorul Centrului de securitate informatica al NATO, Suleyman Anil, a explicat ca razboiul cibernetic a devenit una dintre cele cinci sectiuni ale unei noi divizii a NATO, denumita "Provocarile de securitate emergente". Sectiunea, înfiintata în august, enumera o serie de pericole de tip nou asupra carora va insista noul "concept strategic" ce va fi prezentat vineri la summitul NATO de la Lisabona
Angajatii NATO, sfatuiti sa nu folosesca dipozitive USB
"Virusii informatici presupun riscuri pentru organizatia noastra, uneori inofensivi, alteori foarte periculosi". Acesta este avertismentul care apare pe monitorul unui calculator dintr-unul din birourile NATO si care ilustreaza starea de alerta la sediul Aliantei. Angajatii sunt descurajati sa utilitzeze dispozitive USB, întrucât acestea ar putea sa seveasca drept cal troian unui virus.
Momentul în care oficialii NATO au realizat ca trebuie sa se concentreze pe pericolul reprezentat de un razboi cibernetic a venit în anul 1999. Atunci, miile de e-mailuri de protest ale sârbilor furiosi (ca urmare a interventiei occidentalilor în Kosovo) au demonstrat vulnerabilitatea serverelor NATO atât la atacurile "amatorilor", cât si ale "profesionistilor". Trei ani mai târziu, la summitul de la Praga din 2002, liderii aliati au cerut ca NATO sa îsi amelioreze protectia retelelor informatice.
NATO se confrunta cu mii de atacuri cibernetice zilnic
În prezent, Alianta Nord-Atlantica se apara zilnic de mii de atacuri sau tentative de spargere a retelelor sale. Însa abia peste doi ani, Alianta va beneficia de o protectie 100 la suta a tuturor structurilor sale.
La începutul anului 2010, comandantul-sef al NATO, amiralul James Stavridis, a amintit 'dificultatile de solidarizare a aliatilor în fata unui astfel de atac. "Fiecare tara are propriile legi, propriile idei cu privire la viata privata, propriile obiceiuri, propriile retele si tehnologii", în timp ce dreptul international are lacune în materie de razboi informatic” a declarat la acea vreme oficialul.
La începutul acestui an, autoritatile americane au realizat o simulare a ceea ce ar putea sa însemne un razboi cibernetic. În cazul unui atac cibernetic lansat împotriva Statelor Unite, retelele de telefonie mobila si fixa ar fi întrerupte, internetul ar deveni extrem de lent, iar economia s-ar bloca si avioanele ar fi retinute la sol. În acelasi timp, zeci de milioane de americani ar ramâne pe întuneric, întrucât un eventual atac cibernetic ar afecta si reteaua electrica.
Simulare de atac cibernetic din SUA:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu