sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Tianhe-1A, cel mai rapid supercomputer din lume, a realizat 2.507 trilioane calcule pe secundă

Tianhe-1A, este numele celui mai rapid supercomputer din lume, care a fost anuntat în cadrul evenimentului HPC 2010 China. Acesta a realizat un record de performanta de 2.507 trilioane calcule pe secunda, conform testului LINPACK, record care îl situeaza drept cel mai rapid sistem din China si din lume.

Tianhe-1A foloseste unitati de procesare vizuala cu capacitate de procesare paralela masiva în combinatie cu CPU-uri cu nuclee multiple pentru a obtine realizari importante în materie de peformanta, dimensiune si putere. Sistemul foloseste 7,168 GPU-uri NVIDIA Tesla M2050 si 14,336 CPU-uri; ar fi fost nevoie de mai bine de 50,000 de CPU-uri si de doua ori mai mult spatiu pentru a oferi aceeasi performanta prin folosirea exclusiva a CPU-urilor.


De asemenea, un sistem construit în întregime cu CPU-uri si care ofera o performanta de 2.507 de trilioane calcule pe secunda ar consuma peste 12 megawati. Datorita unitatilor de procesare vizuala, Tianhe-1A consuma doar 4.04 megawati, ceea ce-l face de trei ori mai eficient – diferenta de consum fiind suficienta pentru a sustine cu electricitate mai bine de 5.000 de case pe an.


Tianhe-1A a fost construit de Universitatea de Tehnologie a Apararii din China (NUDT). Sistemul este deja operational si se afla în cadrul Centrului National pentru Supercomputere din Tianjin.


Supercomputerul Tianhe-1A va functiona ca un sistem de tip “open access”, care va fi folosit pentru o gama larga de calcule stiintifice.


GPU-urile NVIDIA Tesla, bazate pe arhitectura de procesare paralela CUDA, sunt construite pentru medii de procesare de înalta performanta (HPC) si ofera a crestere a performantei pentru o gama larga de domenii HPC, printre care descoperirea de medicamente, modelarea seismica pentru uragane si tsunami, cercetarea oncologica, constructia de masini sau chiar studierea formarii galaxiilor.


View the original article here


The Gift Basket Connectory is the ultimate resource for the Gift Basket Industry. How-to videos, guides, templates, supplier lists and more


Check it out!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu