Stelele cu neutroni, acele astre hiperdense, reprezinta "cadavrele" unor stele foarte masive care au explodat si s-au transformat în supernove. Întreaga lor masa poate fi compactata într-o sfera al carei diametru are circa 10 kilometri. Potrivit oamenilor de stiinta, continutul unui "degetar" din materia unei stele cu neutroni poate sa cântareasca 500 de milioane de tone.
"Aceasta densitate extraordinara face din stelele cu neutroni un laborator natural ideal pentru a studia cele mai dense si mai exotice stari ale materiei cunoscute de fizica actuala", se afirma în comunicatul emis de Observatorul national pentru radioastronomie (NRAO) din orasul american Socorro.
Descoperirea, la o distanta de 3.000 de ani-lumina (un an-lumina înseamna 9.500 de miliarde de kilometri) de Terra, a unei stele cu neutroni, cu o masa de doua ori mai mare decât cea a Soarelui, este "surprinzatoare", considera Paul Demorest, autorul acestui studiu.
"O masa atât de importanta semnifica faptul ca mai multe modele teoretice referitoare la compozitia stelelor cu neutroni sunt de acum înainte excluse", a adaugat acelasi astrofizician.
Aceasta descoperire are "implicatii majore asupra felului nostru de a întelege materiile cu densitati foarte mari, influentând, totodata, o serie de detalii importante din fizica nucleara".
Pâna la aceasta descoperire, cea mai masiva stea cu neutroni cunoscuta de specialisti a fost un pulsar, care are o masa de 1,67 de ori mai mare decât cea a Soarelui.
View the original article here
The Gift Basket Connectory is the ultimate resource for the Gift Basket Industry. How-to videos, guides, templates, supplier lists and more
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu